Milí zákazníci, ve státní svátek 1.5.2024 (středa) máme zavřeno. V tento den je uzavřena prodejna, neodesíláme zboží, přepravní firmy nedoručují. V prodejně máme otevřeno do úterý 30.4. a poté opět od čtvrtka 2.5., kdy vám rádi zboží vydáme nebo odešleme. Přivezte nám do Jinočan staré autobaterie, zaplatíme 16,50 Kč/ kg.

Nant de Drance

Ve Švýcarsku

byla zprovozněná obří vodní baterie. Může uložit nejméně 5x větší množství energie než naše přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně. Jedná se o elektřinu odpovídající 400 000 baterií do elektromobilů (počítáno s průměrnou kapacitou baterie 50 kWh).


Díky tomuto gigantu

by měl být snadnější přechod na obnovitelné zdroje. Navíc je systém přečerpávání vody šetrný vůči ekosystému. Nant de Drance se skládá z přečerpávací vodní elektrárny spojující dvě původní nádrže. Využívá uzavřený oběh 6 čerpadlových turbín s proměnlivými otáčkami, které dodávají elektřinu do sítě okamžitě. Snižuje tím i riziko výpadků. Běžné přečerpávací elektrárny s otevřeným průtokem se navíc obvykle staví na říčních systémech, na kterých se musí vybudovat přehrady. Tím následně dochází k ohrožení volně žijících živočichů a poškození ekosystému.

 

Vodní baterie
jsou využívané k uložení přebytečné energie vyrobené z obnovitelných zdrojů. V době nadprodukce je energie přečerpána do horního bazénu a uvolní se k výrobě energie v době vysoké poptávky. Nant de Drance by tak měla díky svému umístění v srdci Evropy hrát významnou roli při stabilizaci energetických sítí Švýcarska a celé Evropy.

 

Samotné umístění
baterie je unikátní - podívejte se https://www.nant-de-drance.ch/en/discover.

Je ukrytá 600 m pod zemí v obří jeskyni o délce dvou fotbalových hřišť. Vybudováno bylo asi 17 km podzemních tunelů. Mezi nádržemi Emosson a Vieux Emosson ve Valais v 2 000 m nad mořem. Dvě nádrže nově pojmou více vody než 6 500 olympijských bazénů.

 

Vysoká nadmořská výška

ovlivnila logistiku stavby, která se neobešla bez komplikací. V úzkých údolích nebylo dost místa k instalaci všech potřebných zařízení, v zimě byla staveniště částečně zavřená kvůli padajícímu sněhu. V období zimy se do projektu stavby zapojil zvláštní tým zkušených horalů, kteří po nasněžení sníh odstřelovali z vrtulníku, aby předešli riziku lavin. Na stavbě se tak pracovalo dlouhých 14 let.

 

Video ze stavby včetně umístění Francisových turbín najdete zde https://www.nant-de-drance.ch/en/construction

 

“Přečerpávací vodní elektrárny nabízejí jedno z nejúčinnějších řešení skladování energie, které je v současnosti k dispozici. Konkrétně Nant de Drance vrací přibližně 80 % odebrané elektřiny zpět do sítě a uchovává přibližně 20 hodin energie v záloze.” říká profesor inženýrství na Australské národní univerzitě Andrew Blakers.

 

Celá Evropa má ambice

stát se prvním klimaticky neutrálním kontinentem. V roce 2020 pocházelo z obnovitelných zdrojů asi pětina celkové energie Evropy. Evropská komise se zavázala do roku 2030 zvýšit podíl zelené energie na 45 %.

 

K dosažení tohoto cíle je zapotřebí nové velkokapacitní úložiště. Podle Evropské asociace pro skladování energie bude Evropa v roce 2030 potřebovat 200 gigawattů skladovacích kapacit, což je 4x více než je v současnosti. Za posledních 10 let přitom do sítí přibylo pouhých 8 gigawattů úložišť.

Přečerpávací vodní elektrárny by tak mohly mít v budoucnu velký význam. Vyrábět by mohly i mimo Evropu. Blakers se svým týmem vytipovali asi 600 000 míst potenciálních lokalit pro systém s uzavřeným okruhem, jako je u Švýcarska. K pokrytí celkové globální potřeby skladování energie by bylo zapotřebí pouhé procento z nich.

 

Zdroj: https://adoc.pub/, Volty.cz, Euro.cz