Přivezte nám do Jinočan staré autobaterie, zaplatíme 16,50 Kč/ kg.

Alternátor

Proč je alternátor tak důležitý?
Alternátor nepřetržitě nabíjí autobaterii. Poskytuje energii, díky které funguje celá elektronika v autě. 

1

Je to celkem jednoduché. Nastartujete, alternátor udržuje autobaterii nabitou. Porouchá-li se alternátor, pak se autobaterie vybije mnohem dříve, než je obvyklé. Pokud máte problém s nastartováním, tedy baterkou, pak je zcela jistě na místě zkontrolovat také alternátor.

Udává se, že vydrží 150 - 250 000 km nebo 7 let. Vliv na jeho životnost má samozřejmě několik faktorů. Ať už je to počet elektronických zařízení v autě, jízdní podmínky nebo kvalita automobilových dílů.

Jak dlouho autobaterie vydrží
bez pohonu alternátoru? Jakmile je alternátor nefunkční, autobaterie přichází o napájení a běží samovolně, dokud se nevybije. Jak dlouho poběží, záleží na její kapacitě. Není-li plně nabitá, může přestat fungovat během 5 - 30 minut. Dalším faktorem ovlivňující její fungování bez alternátoru, je model auta.

Alternátor

Staré auto, benzínový motor
Takovéto auto spotřebuje velmi málo energie z autobaterie. Vybíjí ji pouze zapalovací svíčka a palubní počítač. Auto ze 60. let je schopno ujet i 80 km.

4
Staré auto, diesel
Auto, které není vybaveno zapalovacími svíčkami, ujede delší vzdálenost než “benzíňák”. Může se vám stát, že i bez alternátoru pojedete, než vám dojde nafta. 

Novější modely
vyrobené od začátku 90. let a později bez alternátoru moc dlouho nevydrží. Autobaterie totiž dodává energie velkému množství elektroniky - počítače, senzory, elektronické displeje… Velmi rychle pak autobaterii vybíjí elektrický posilovač řízení. Méně kilometrů také ujede auto s automatickou převodovkou.

6
Jak poznáte, že nefunguje?

  • Světlomety v noci náhle ztlumí intenzitu
  • Cítíte-li zápach hoření z auta
  • Rozsvícení výstražné kontrolky na palubní desce
  • Pískavý zvuk motoru
  • Přestane fungovat rádio nebo jiné elektronické vybavení auta

Tipy, jak udržet alternátor v kondici:

  • Startuje správným způsobem
  • Nepřetěžujte auto instalací dalšího elektrického příslušenství
  • Kontrolujte těsnost řemenu a případný únik maziva

Alternátor (1)

Zdroj: Autozive

Máte-li podezření na špatné fungování alternátoru, neváhejte a nechte si ho u nás zkontrolovat společně s kondicí vaší autobaterie. 

Více informací najdete zde: https://www.autobaterie-jinocany.cz/nase-sluzby/