Přivezte nám do Jinočan staré autobaterie, zaplatíme 15,50 Kč/ kg.

Jak účinně vychladit auto

Umíte efektivně používat klimatizaci?

Ani nejluxusnější auta nedokáží stisknutím tlačítka zajistit okamžité ochlazení. Proto vám možná přijde vhod několik tipů, jak s klimatizací správně zacházet, abyste kýženého chladu dosáhli co nejdříve a zároveň se v autě nenastydli.

Jak účinně vychladit auto (1)

Vše
možná překvapivě začíná už při parkování. Necháme-li auto celý den na rozpáleném místě na slunci, nemůžeme od klimatizace čekat zázrak na počkání. Pokud nechcete čekat, až bude v autě snesitelně, věnujte čas výběru parkovacího místa. Nejlepší je zaparkovat ve stínu. V autě bude horko taky, ale předejdete rozpálení celého interiéru od přímého slunečního světla.

Využít můžete i různá stínítka. Mezi nejoblíbenější patří folie instalované na čelní sklo, které chrání před rozpálením palubky a volantu, který pálí jako rozžhavená plotýnka.

Jak účinně vychladit auto

Nejdříve
vyvětrejte. Pokud je to bezpečné, otevřete všechny dveře a nechte vyměnit vzduch v autě. Je to nejúčinnější způsob, jak auto rychle ochladit. Teplota v autě totiž během několika hodin může vyšplhat až k 70 stupňům. Otevřením dveří nebo alespoň všech okének dojde k výměně vzduchu a teplota se rychle vyrovná s okolním prostředím.

Přesto, že by se mohlo zdát, že kouzelné tlačítko klimatizace auto vyvětrá rychleji, není tomu tak. Klimatizace bude mít méně práce, když ji pomůžete usazený horký vzduch z auta odvětrat.

Jak klimatizaci nastavit,
abyste chlazení auta neodnesli angínou? Základním pravidlem je nasměrovat všechny výdechy do prostoru, na strop a do stran k oknům. Studený vzduch je těžší a má tendenci klesat, dostane se k vám i tak. Přímý proud studeného vzduchu vám přivodí kromě počáteční úlevy od horka vysušení sliznic, nachlazení, angínu, ale i nemoci kloubů.

Jak účinně vychladit auto (3)

Pokud z auta často vystupujete a zase se do něj vracíte, doporučuje se nastavení teploty klimatizace o 5 stupňů méně, než je venkovní teplota. Tím ochráníte své tělo před velkým teplotním šokem. 

Na delších cestách si můžete snížit teplotu i víc. Teplota v autě by vám měla být příjemná a horko by vás nemělo unavovat. Až se budete blížit k cíli, postupně teplotu zvyšujte.

Největším problémem pro nás není nižší teplota, ale právě častá změna okolní teploty. Je to stejné, jako když v zimě jdete ven z vyhřátého domova.
Jak účinně vychladit auto (5)

U aut, která mají méně účinnou klimatizací by mělo být jednodušší udržet v autě příjemnou teplotu při použití vnitřní cirkulace vzduchu. 

TIP: Abyste v autě udrželi čistotu i ve špatně přístupných místech, jako jsou právě třeba mřížky výdechů klimatizace, určitě se vám hodí praktický štětec:
https://www.autobaterie-jinocany.cz/ostatni/stetec-na-cisteni-prachu/

Zdroj: Garáž