Přivezte nám do Jinočan staré autobaterie, zaplatíme 15,50 Kč/ kg.

Jízda v dešti

Prší, prší, jen se leje…
a tou dobou všichni vyrazí autem. I těm, kteří běžně využívají jiný způsob dopravy, se v dešti na autobus nechce a raději sednou do auta. Jak se připravit na jízdu za deště a zůstat přitom v klidu?

1_2

Pneumatiky
vašeho auta mají v této chvíli hlavní slovo. Nejde přitom jen o požadovanou hloubku, ale také o jejich stáří. Pneumatiky, které používáte několik let totiž ztrácejí svou přilnavost bez ohledu na hloubku dezénu. Směs v nich tvrdne a nepřilne k silnici. To poznáte na mokré silnici nebo za jízdy v mlze.

7

Stěrače
si také zaslouží vaši pozornost. Prodlužte jejich životnost otřením stírací lišty mýdlovou vodou pokaždé, když myjete auto. A kdy je vyměnit? Pokud zanechávají mokré fleky, šmouhy a v poslední řadě škrábance. Nezapomeňte správně nastavit cyklus stěračů. 

8

Jste vidět?
Poučka pro všechny. Prší = přepnu světla z denního na potkávací. Správně, jen tak jste vidět také zezadu pro auta jedoucí za vámi. A mlhovky si předem promyslete, jestli stojí za to zapínat. Smysl dávají v případě, že špatně vidíte auta před sebou.

5_2

Klimatizaci
je dobré používat přes rok, ne pouze k vychlazení auta přes léto. Její součástí je totiž vysoušeč, který vám pomůže rychleji odmlžit okna. Topení přitom vypínat nemusíte.

Přemýšlet a předvídat
za volantem se vyplatí v každém případě. Zapomeňte na prudké manévry na poslední chvíli a snažte se řídit co nejplynuleji. Pamatujte, že za deště se prodlužuje brzdná dráha. Proto si udržujte větší odstup, doporučuje se alespoň 3 vteřiny. 

3_2

Déšť nemusí být strašákem. Buďte dobře vybaveni a přemýšlejte. Necítíte-li se na jízdu v dešti, využijte z nabídky kurzů školy smyku.

Šťastnou cestu!

Zdroj: Garáž