Přivezte nám do Jinočan staré autobaterie, zaplatíme 16,50 Kč/ kg.

Jak se chovat v provozu s tramvají

Jak se popasovat v provozu s tramvají?
Běžně mezi řidiči panuje zmatek, jakmile se dostanou míst, která jim křižuje tramvaj. 
Možná dosud žijete v iluzi, že tramvaj má absolutní tramvaj. Tak to ale není. Jak se tedy chovat správně a nevytvářet si zbytečně stresovou situaci?

3_1
Tramvaj
je běžným účastníkem provozu, předpisy však zohledňují její monstróznost, např. že není schopna zastavit na místě. Z tohoto důvodu nemusí dávat přednost chodcům na přechodu.

Dopravní značky pro auta
platí také pro tramvaj. Pokud přijíždí po vedlejší do křižovatky bez světelných signálů a chce přejet hlavní, dává přednost autům na hlavní silnici. Pokud není značkou upraveno jinak, dává také přednost při odbočování vlevo. Většina křižovatek je už těmito signály vybavena. Je dobré je znát i jako řidič auta. Podle nich poznáte, kdy tramvaj vyrazí.

Světelnými signály se řídí také autobusy jedoucí v pruhu vyhrazeném pro MHD. Ostatní řidiči motorových vozidel se jimi neřídí.

AJ_článek tramvaje (Grafika pro blog) (1)
Vždy má
tramvaj před vámi přednost, pokud jedete souběžně a chystáte se odbočit přes její trasu, případně vjet na tramvajový pás. Také má přednost při odbočování vlevo nebo vpravo přes váš směr jízdy, pokud jedete podél ní. Nezáleží přitom, zda jsou tramvajové koleje uprostřed silnice nebo na jejím kraji.

4_2
Na koleje
můžete vjet v podélném směru při objíždění, předjíždění, odbočování, otáčení, vjíždění na silnici nebo při zvláštních okolnostech, např. pokud není mezi tramvajovým pásem a okrajem silnice dostatek místa a v méně obvyklých případech podle § 13 zákona 361/2000 Sb. Přitom řidič nesmí tramvaj omezit ani ohrozit při vjezdu na tramvajový pás. 

Objet
tramvaj stojící na zastávce můžete jenom kolem nástupního ostrůvku pravo. Když je na silnici vyznačená zastávka tramvaje bez odděleného nástupního ostrůvku, musíte za tramvají počkat. Výjimku objíždění zleva tvoří pouze dopravní značka IP 23a a IP 23b.

5_1

Předjet
tramvaj můžete při dostatečném prostoru. Pamatujte, že tramvaj nemá kam uhnout. Za předjíždění se nepovažuje souběžná jízda ve vyhrazeném jízdním pásu. 

Nikdy nevíte, kdy se vám může v autě hodit tažné lano. Lepší jej mít v záloze než si pak naříkat. Pořídíte ho u nás na e-shopu: https://www.autobaterie-jinocany.cz/tazna-zarizeni/

Zdroj: Garáž