Milí zákazníci, ve státní svátek 1.5.2024 (středa) máme zavřeno. V tento den je uzavřena prodejna, neodesíláme zboží, přepravní firmy nedoručují. V prodejně máme otevřeno do úterý 30.4. a poté opět od čtvrtka 2.5., kdy vám rádi zboží vydáme nebo odešleme. Přivezte nám do Jinočan staré autobaterie, zaplatíme 16,50 Kč/ kg.

Maximální rychlost

Nejčastější příčinou dopravních nehod
je nepřiměřená rychlost. Dlouhodobý problém s tragickými následky.
 

Často žijeme v přesvědčení,
že překročení maximální povolené rychlosti je jediným faktorem. Kromě stanovených rychlostních limitů jsou ale stanovena i obecná pravidla upravující rychlost jízdy. Zejména svým schopnostem, povětrnostním podmínkám, vlastnostem auta, případně nákladu a v neposlední řadě předvídatelným okolnostem.

 

EU
se rozhodla promluvit do této statistiky svým nařízením. Všechna auta uvedená na trh v červenci 2022 budou muset být vybavena podpůrným asistenčním systémem pro omezení rychlosti, tz. ISA systém (Ingelligent Speed Assistance). Cílem je zajištění vyšší bezpečnosti na silnicích.

Fungování
systému ISA v autě funguje na několika úrovních, rozhodnutí použití je na automobilkách.

Na té první Vás musí systém varovat při překročení povolené rychlosti na dané silnici nebo jejím úseku. Údaje o rychlosti získává čtením dopravních značek nebo pomocí dat z GPS.

Druhá varianta Vám navíc jako upozornění po pípnutí spustí vibraci do volantu.

Další varianty už Vás nebudou pouze obtěžovat, ale aktivně zasáhnou do řízení. Donutí Vás zpomalit aktivním tlakem na pedál plynu zpět k řidiči nebo auto dokonce samo zpomalí na danou rychlost. V obou případech se systém chová podobně jako adaptivní tempomat, takže tzv. prošlápnutím pedálu plynu účinky systému potlačíte.

Vypnutí
celého systému bude možné vzhledem k tomu, že ani jedna z technologií rozpoznávání dopravních značek nefunguje na 100 %. Ať už kvůli špatnému značení, zhoršení viditelnosti nebo povětrnostních podmínek.

Pamatovat
si Vaše auto bude všechna překročení maximální povolené rychlosti. Otázkou zůstává, jak se s těmito daty bude v budoucnu pracovat…

Zdroj: Garáž, Policie ČR, Dopravní právo