Přivezte nám do Jinočan staré autobaterie, zaplatíme 15,50 Kč/ kg.

Smart mobility

Smart mobility neboli inteligentní přeprava osob
kde jinde než ve městech. Navíc šetrně k přírodním zdrojům. 

AJ_Jak se budeme přesouvat přes město (1)

OSN odhaduje, že do roku 2050 bude 70 % světové populace žít v městských aglomeracích. Lidé se budou přesouvat do práce, škol, k lékaři, za kulturou a na další místa. Proto je potřeba začít se kromě výstavby dalších parkovacích míst soustředit se na elektromobilitu. Smart mobility by měla zajistit hladkou přepravu díky digitálním službám a technologiím. 

Plánování
Téměř každé větší město nabízí vlastní hromadnou dopravu. Tzv. intermodální mobilita označuje hladký přechod při střídání dopravních prostředků. Ať už se jedná o metro, tramvaj, taxi nebo půjčení kola. Speciální aplikace vám vytvoří návrh na optimální cestu s využitím nabízených dopravních prostředků v kombinaci s vlastním autem. Není rozhodující, jaký prostředek zvolíte, ale kolik času na cestě strávíte. Technologie pracuje také s aktuální dopravní situací i případnou možností parkování v cíli. Už se těšíte na aplikaci, díky které bude naše cestování udržitelnější a zároveň bude myslet na naše zdraví? Ano, bude do výpočtu započítávat také chůzi :-).

AJ_Jak se budeme přesouvat přes město (2)

Půjčení auta
My Češi jsme jedním z posledních národů, který chce něco vlastnit. To platí zejména u auta. Vyspělejší evropské země využívají hojněji služeb car sharingu. Elektromobily budou brzy nedílnou součástí městské mobility. Pomocí aplikace vyhledáte auto, zarezervujete a jedete. Pro dlouhodobější pronájem nebo v místech s horší dostupností sdílení aut, můžete využít službu peer-to-peer, kdy vlastník své auto půjčuje lidem ze sousedství. Do aplikace jako vlastník nahrajete údaje o autě, jeho poloha bude viditelná na mapě. Ani s klíčky si nemusíte dělat starosti. Bude nahrazen čipem a speciálním konektivity boxem. 

Chytré parkování
Taky vás děsí jen představa hledání místa k parkování v centru? I tady přichází revoluční řešení. Kromě běžných míst si můžete parkovací místo si pronajmout na soukromém pozemku nebo v garáží vlastníků, kteří se jej rozhodnout dočasně sdílet. Už se vyvíjí řešení pro inteligentní město - radarové senzory na sloupech osvětlení budou mít za úkol označit volné x obsazené parkovací místo v reálném čase a zobrazit jej na mapě. 

AJ_Jak se budeme přesouvat přes město (6)

Spolujízda
Také každý den ve špičce potkáváte většinu aut, ve kterých sedí jenom řidič? Je to neefektivní a neekonomické. Do carpoolingu neboli systému spolujízdy jsou zakomponována opět i soukromá auta, která nahradí dopravní prostředky veřejné dopravy. Díky chytrým platformám najdete i vhodné spolucestující. Spolujízda se vyplatí všem stranám a zažívá velký rozmach. Např. v L.A. plně obsazená auta mohou během špičky využít speciálně vyhrazené jízdní pruhy.

AJ_Jak se budeme přesouvat přes město (1)_1

Elektrická kyvadlová doprava
Nahradí drahé taxíky a levné MHD, které jezdí pouze ve vytyčených trasách. V rámci tzv. ride hailingu vás kyvadlové auto vyzvedne téměř kdekoliv. Samozřejmě s využitím chytré aplikace, která na pozadí analyzuje požadavky na přepravu v reálném čase. Během této jízdy se mohou připojit i další cestující s podobným cílem. Cesty by měly být navrženy tzv. door-to-door, tedy od dveří až ke dveřím bez čekání na další dopravní prostředky. 

Poslední kilometr
Ve světě známý jako poslední míle. V čem spočívá? Většina automobilek už přidává do kufru auta přibližovadlo na poslední část cesty, abyste nemuseli pěšky. Ať už se jedná o koloběžku nebo monocykl. Využít samozřejmě můžete také elektrokola z půjčovny nebo elektrické skútry. Skupina těchto prostředků bude mít v budoucnu vyhrazené jízdní pruhy cyklisty. 

AJ_Jak se budeme přesouvat přes město (4)

Možná to zní jako scifi, pravdou zůstává, že bychom se k světu kolem nás měli chovat ohleduplně už teď. A to nejen v dopravě.
Nezapomeňte, že u nás najdete autobaterie i do osobních aut ↓

https://www.autobaterie-jinocany.cz/osobni-automobily/

Zdroj: volkswagen.cz