Přivezte nám do Jinočan staré autobaterie, zaplatíme 16,50 Kč/ kg.

Jak jezdit v noci?

Jeden z největších nešvarů začíná při rychlosti. Většina řidičů totiž pospíchá v noci stejně, jako ve dne. Nevnímají přitom, že se zkracuje dohledová vzdálenost a reakční doba se naopak oproti dennímu světlu zhoršuje.

Dokonce zákon hovoří jasně. Řidič smí jet tak rychle, aby byl schopen zastavit auto na vzdálenost, na kterou má rozhled.

Jak tedy na bezpečnější jízdu v noci?

  • Světla svítí?

Občas zkontrolujte, jak auto svítí. Běžné žárovky byste měli čas od času vyměnit. Samotné vás překvapí, jaký je to rozdíl. Samozřejmostí by pak mělo být správné seřízení úhlu světel. Být vidět je stejně důležité, jako vidět ostatní.

  

  • Ztlumte vnitřní

rušivé osvětlení od budíků, navigace a dalších pomocníků. Pokud můžete, využijte noční mód, kdy svítí jen nejdůležitější ukazatele a ostatní je zhasnuté. Veškeré vnitřní osvětlení v autě v noci rychleji unaví vaše oči.

 

  • Zapněte správná

světla. Ta potkávácí vám v běžném režimu dosvítí asi 65 metrů, dálková 150 metrů. Při rychlosti 90 km/h ujede auto 25 metrů za jednu vteřinu. Používejte dálková světla vždy, když je to možné, tj. když neoslníte řidiče v protisměru a ani ty před vámi. Nespoléhejte jen na automatické přepínání. Při větším světelném smogu elektronika nedokáže správně rozeznat, zda může dálková světla použít.

  • Dívejte se

na bílou čáru na krajnici nebo sledujte patníky, pokud čára chybí. Nebudou vás tak oslňovat protijedoucí auta a zapojíte periferní vidění. Místo fixování zadních světel auta před vámi zkuste číst terén, které auto před vámi osvítí. Vaše reakční doba tak bude stejně dlouhá jako řidiče před vámi. To je trik profesionálních řidičů.

 

  • Bezpečná vzdálenost

Dodržování bezpečné vzdálenosti je jedno ze základních pravidel i ve dne. V noci to platí dvojnásob, protože ve tmě se vzdálenost hůř odhaduje. To, co neubrzdíte, už nevrátíte. Proto je lepší jednat s rozmyslem předem.

  • Zvířata a chodci

Ti, co se pohybují na neosvětlených cestách mimo obec po dvou, mají povinnost za snížené viditelnosti být označeni reflexními prvky. Pamatujte i tady na dávku předvídavosti. Ne každý chodec cestou z hospody domů pamatuje na reflexní pásku… Stejně jako při možném setkání se zvířaty, používejte periferní vidění. Nefixujte svůj zrak jenom před sebe. Zvířata nejčastěji potkáte na okrajích lesů, u remízků nebo mezi poli. Připravte se na to, že zvířata se nejčastěji pohybují ve skupinách.

 

  • Přestávky

Jako ve škole. Můžete si už na začátku cesty stanovit, za jakou dobu zastavíte na odpočinek a protažení, tuto dobu pak aktuálně přizpůsobíte podle situace. Pamatujte, že ve tmě se oči unaví mnohem rychleji než přes den. Myslete také na doplnění tekutin a pomůžou vám i rychlé cukry. Cítíte-li se opravdu unavení, zcela jistě je rozumnější dát si dvacet než vyrazit za každou cenu a riskovat nebezpečný mikrospánek.

 

  • Čisté okno

je základem úspěchu. Nikdy vás víc nenaštve upatlané okno zevnitř než když vám ho prosvítí protijedoucí auto. Navíc se v mastném skle vše víc odráží, světlo se nepříjemně láme, zrcadlí a může vás oslnit. Zapomeňte však na otírání předního skla rukou. To by bylo víc škody než užitku. Využitjte speciální čistou utěrku z mikrovlákna v kombinaci se speciálním čističem na okna. Vše pořídíte u nás:

https://www.autobaterie-jinocany.cz/ostatni/

 

Zdroj: Garáž