Milí zákazníci, ve státní svátek 8.5.2024 (středa) máme zavřeno. V tento den je uzavřena prodejna, neodesíláme zboží, přepravní firmy nedoručují. V prodejně máme otevřeno do úterý 7.5. a poté opět od čtvrtka 9.5., kdy vám rádi zboží vydáme nebo odešleme. Přivezte nám do Jinočan staré autobaterie, zaplatíme 16,50 Kč/ kg.

Hudba za volantem

Hudba nás ovlivňuje nejen v běžném životě, ale také za volantem. Podle kanadské Newfoundland’s Memorial University poslouchá hudbu v autě minimálně 90 % řidičů.

Poslouchání hudby v autě nám pomáhá zůstat klidnější při řešení náročnějších dopravních situacích, v hustém provozu nebo při čekání v zácpách a na semaforech. Hudba dokáže snížit míru stresu, napětí i pocitu nudy.

Výzkumy dokazují, že nejlépe na nás působí hudba v tempu podobném srdeční akci. Při rytmu 120 za minutu nás nutí, abychom jí věnovali více pozornosti než řízení. Nedělá nám problém jezdit rychleji o 10 km/h, cítíme se méně ohroženi, klidně projedeme i na červenou a tím zvyšujeme pravděpodobnost způsobení nehody.

Při poslechu rychlejší hudby řidiči mění jízdní pruh 2x rychleji než ti, kteří mají buď rádio vypnuté nebo poslouchají klidnější melodii.

V Izraeli vyzkoumali, že problémem při řízení může být celý hudební žánr. Hip-hop, heavy metal, hard rock a techno řidiče vybízí chovat se více agresivně a bezohledně. Překvapivě k nevyzpytatelnému chování dochází také při poslechu vážné hudby.

Je-li hudbu z auta slyšet ještě dříve než přijede, dá se očekávat prodloužení reakční doby řidiče o pětinu. Hraniční je 95 dB, takový hluk umí výkonnější sekačka. S hlasitým poslechem mívají největší potíž mladí řidiči, uvádí se až 93 %. To v kombinaci s jejich malými zkušenostmi za volantem zvyšuje riziko způsobení dopravní nehody.

Naopak, pustíme-li si pohodovou hudbu na úrovni asi 55 dB, zlepšíme tím bezpečnost jízdy oproti jízdě v tichu. Tichý poslech rockových skladeb může dokonce zkrátit reakční dobu řidiče.

Britské zastoupení Seatu dělalo před dvěma lety průzkum mezi 2000 řidičů ve věku 18 až 84 let, 84 % z nich při řízení často poslouchá své oblíbené skladby.

V poslední době jsou velmi oblíbené podcasty. Jak je to s jejich poslechem v autě?
Lisa Dorn, která se věnuje chování řidičů na cranfieldské univerzitě ve Velké Británii, pro web Confused.com uvedla, že podcasty mohou být problematické především na složitějších cestách s hustší dopravou nebo tam, kde to řidič dobře nezná. Poslech mluveného slova totiž může odvádět pozornost od sledování provozu. Naopak tam, kde to řidič zná dobře a cesta se pro něj může stát nudnou, může poslech podcastu či audioknihy podle Dornové pomoci třeba s koncentrací. Je to tedy podobné jako s hudbou.

Finanční společnost Moneybarn dala dohromady žebříček pěti nejvíce a nejméně bezpečných skladeb při řízení.

Mezi nejbezpečnější patří:

  • Stairway to Heaven - Led Zeppelin
  • Under the Bridge - Red Hot Chili Peppers
  • God’s Plan - Drake
  • Africa - Toto
  • Location - Khalid

Naopak mezi nejnebezpečnější se řadí:

  • American Idiot - Green Day
  • Party in the U.S.A - Miley Cyrus
  • Brightside - The Killers
  • Don’t Let Me Down - The Chainsmokers
  • Born to Run - Bruce Springsteen

Zdroj: Aktuálně.cz, autorevue.cz

Ať už při řízení posloucháte rádio nebo ladíte svoji oblíbenou muziku a podcasty, buďte opatrní při jejich spouštění. Ovládání jakýchkoliv zařízení odvrací pozornost od provozu mnohem více než samotný poslech.

Víte, že na našem e-shopu kromě autobaterií pořídíte i autodoplňky, které vám nejednou vytrhnou trn z paty? Mrkněte a doplňte zásoby: https://www.autobaterie-jinocany.cz/ostatni/