Přivezte nám do Jinočan staré autobaterie, zaplatíme 16,50 Kč/ kg.

Přeprava zvířat

 

Jezdí s Vámi čtyřnozí miláčci autem?

Pak byste měli dodržet několik zásad, abyste vždy společně do cíle dorazili v pořádku.

Opravdu

Každý čtvrtý řidič přiznal, že jeho zvíře vystrkuje hlavu z okna. Někteří z nich uvedli, že pes dokonce z okna vyskočil nebo vypadl. Spousta lidí také přiznává, že kvůli nedostatečně zabezpečenému zvířeti v autě bourali.

 

 

Představte si,

že při náhlém prudkém brždění se díky přetížení hmotnost zvířete zněkolikanásobí. Už rychlosti 40 km/h se jeho váha zvýší čtyřicetkrát. Je bláhové myslet si, že psa v takové situaci udržíte. Z vašeho miláčka se najednou může stát neovladatelná zbraň, která smete vše, co má v cestě.

Proto by zvíře nemělo být přepravováno na předním sedadle. V případě nárazu by mohlo proletět předním sklem nebo být vážně zraněno airbagem. Podobný problém nastává s nepřipoutaným zvířetem na zadních sedadlech, ze kterého může být po nárazu vymrštěno dopředu.

 

 

Pokuta a týrání zvířat

Při nepřipoutání zvířete v autě můžete vyfasovat od Policie pokutu až 2000 Kč na místě. Jako řidič jste povinen zajistit bezpečnost přepravované osoby nebo zvířete a bezpečnou přepravu nákladu. Navíc tady požadavky udává také předpis na ochranu zvířat proti týrání. Ten dává za povinnost, aby zvíře dostalo během jízdy najíst a napít, aby mu byl ve vhodných okamžicích poskytnut odpočinek a aby bylo k přepravě způsobilé. Zvíře musí mít možnost zaujmout přirozenou polohu a musí být zajištěno dostatečné proudění vzduchu. Máte-li ho v přepravce nebo přepravním kontejneru, podlaha by neměla být kluzká, musí zabránit prosakování výkalů a zvíře nemá být schopné se z bedny samovolně dostat. Zároveň přepravka musí být umístěna tak, aby se nehýbala.

Věřte, že pokuta za porušení zákona o týrání zvířat dosahuje podle závažnosti pochybení až 200 000 Kč, v nejhorším případě může být kvalifikován trestný čin. Veterinární správu na místo dle uvážení volá Policie.

Bezpečnost pro všechny

Podle zákona není určený způsob, jak zvíře správně přepravovat. Z uvedených doporučení, jak ne, však můžeme vytušit, že je lepší zvíře v autě zajistit než následně litovat, že jsme to neudělali.

 

 

Malé zvíře

Majitelé malých psích plemen nebo koček a drobných zvířat mohou použít k tomu určené přepravky, které je vhodné umístit do kufru a zajistit ji proti pohybu. Tady vás zvíře nebude rušit vůbec. Velikost přepravky by měla být taková, aby si zvíře mohlo lehnout.

 

 

Středně velká a velká plemena psů

Je vhodné převážet zajištěná na zadním sedadle. Vyvarujte se jízdy se psem na volno. Pořiďte speciální postroj, kterým psa připoutáte k bezpečnostnímu pásu. Tyto postroje mají očko pro karabinu, můžete je použít také pro venčení. Nepoužívejte běžný postroj na procházky, není totiž dost pevný a vašeho psa by v případě nutnosti neochránil.

Pro tuto skupinu psů můžete využít také ochranný potah, který se upevní za opěrky hlavy, aby ze sedadla nesklouzl. Má voděodolnou a protiskluzovou úpravu pro větší pohodlí při cestování.

 

 

Příliš velký

Než aby se vešel do kabiny auta? V takovém případě nezbývá, než psa umístit do kufru. Ten musí být v případě převozu zvířete oddělen speciální mříží, která se rozepře mezi podlahou a stropem auta. Do kufru pořiďte nepromokavou deku. V nabídce najdete i takové, kterými lze přetáhnout plastovou hranu nárazníku, aby vám pes drápy nepoškrábal lak při vystupování.

Pokud velkého psa převážíte často, nejbezpečnější je instalace hliníkové klece do kufru. Existuje několik rozměrů nebo je možné ji vyrobit na míru.

 

 

Buďte ohleduplní

Než někam vyrazíte, nechte své zvíře zvyknout si na novou situaci. Seznamte ho s místem, kde bude, dejte mu pamlsek a deku nebo hračku, které zná. Při cestě nezapomeňte psa vyvenčit. S jídlem to přehánět nemusíte, vystresované zvíře by se vám mohlo pozvracet.

 

K venčení za šera nebo tmy vám může přijít vhod reflexní páska, kterou u nás seženete:

Reflexní páska 30 cm - norma CE

Reflexní samonavíjecí páska 44 cm

 

Šťastnou cestu Vám i Vašim čtyřnohým miláčkům.