Přivezte nám do Jinočan staré autobaterie, zaplatíme 15,50 Kč/ kg.

Patníky

Jak mu říkáte vy?

Správně směrový sloupek patří mezi dopravní značení. Vyznačuje okraje silnic a především za snížené viditelnosti přispívá k lepší orientaci řidičů.

Jejich předchůdci byly kamenné a betonové patníky. Zrychlováním a nárůstem dopravy však přestaly být bezpečné a došlo k jejich nahrazování měkkými plasty.

 

 Klasiku

představují sloupky bílé, najdeme je kolem většiny silnic vyšší třídy. Na přední straně, po pravé straně silnice, mají sloupky zdvojené oranžové odrazky, na zadní straně uvidíme jednoduché bílé odrazky.

V mlze a zhoršené viditelnosti se podle nich můžete orientovat. Napoví vám totiž, zda je vhodná chvíle k zapnutí mlhovek. Sloupky jsou od sebe totiž vzdáleny 50 m. Proto, nevidíte-li další před sebou, rozsviťte je.

Zvláštnost

na silnici můžete vidět v podobě červených nebo modrých sloupků. Nejsou úplně obvyklé, najdeme je nejčastěji mimo obec.

 

 Červené

jsou umístěny v místě, kde se k silnici připojuje účelová pozemní komunikace. Lesní nebo polní cesta. Dává nám najevo, že se může i po méně viditelné polňačce připojit traktor, auto lesní správy nebo vojenská vozidla. Při připojení pro ně platí dání přednosti. Ubereme-li ale rychlost včas, můžeme předejít nepříjemné situaci.

 

 Modré

Najdeme je v místech, která v zimě často namrzají. Na přehradách a mostech. I tady se vyplatí sundat nohu z plynu, může nás totiž nepříjemně překvapit námraza.

 

 Zdroj: wikipedia, garáž.cz

 

Abyste na patníky lépe viděli, použijte některý z našich přípravků proti zamlžení a na čištění skla:

Rozmrazovač skel 500 ml

ROX pěnový čistič skel 600 ml