Milí zákazníci, ve státní svátek 8.5.2024 (středa) máme zavřeno. V tento den je uzavřena prodejna, neodesíláme zboží, přepravní firmy nedoručují. V prodejně máme otevřeno do úterý 7.5. a poté opět od čtvrtka 9.5., kdy vám rádi zboží vydáme nebo odešleme. Přivezte nám do Jinočan staré autobaterie, zaplatíme 16,50 Kč/ kg.

Na co jezdíte?

Jejda, to je nafťák?

Už jste si někdy tuhle skutečnost uvědomili při tankování benzínu? Možná budete překvapeni, ale není to ojedinělá záležitost, stává se to poměrně běžně. Každému se taková nehoda může přihodit, obzvlášť, pokud využíváte více aut. 

Návrh bez názvu - 2020-06-05T104123.951
Hrdlo nádrže na naftu je širší než ústí benzinové tankovací pistole, takže (po čase) zábavnou historku můžete mít k dispozici jak nic. 

Co s tím?

Podle odborníků dost záleží na tom, v jakém momentě to zjistíte. Pokud ještě při tankování a jedná se o jednotky procent špatně natankovaného paliva, nemusíte to řešit vůbec. Dotankujte plnou nádrž naftou a je to.

Pokud natankujete zhruba polovinu, ještě pořád nemusíte panikařit. Na pumpách prodávají přípravek zvyšující mazivost nafty. Použijte ho podle návodu, dotankujte naftou a pak doplňujte naftu po každých ujetých 100 km. Tím směs benzínu, nafty a aditiva co nejvíce naředili a nemusíte do servisu.

Nebo?

Pokud jste ještě nestihli nastartovat a máte auto v záruce, měli byste raději zvolit možnost vypuštění nádrže a její propláchnutí. Pokud byste pak měli s autem problémy, mohli byste o záruku přijít. Službu vám poskytne asistenční služba, kde můžete uplatnit také svou pojistku i většina autoservisů. Cena je zhruba do 1000 Kč.

A když už jedete…

a auto začne ztrácet výkon až motor úplně zhasne, pak vás nemine odtah. Čeká vás kompletní čištění celého palivového systému a výměna palivového filtru. Cena je asi 3000 Kč + odtah.

Nalijete-li naftu do benzínového motoru,

samozřejmě omylem (!), pak si připravte pevné nervy a platební kartu. Dost pravděpodobně vám na autě budou muset vyměnit navíc i svíčky a olej. Může se poškodit také katalyzátor a benzínová pumpa. Záleží na konkrétním případu.

Návrh bez názvu - 2020-06-05T104108.471

Pár dobrých rad na závěr:

  1. Při otevření palivového víčka se podívejte na jeho vnitřek. Najdete tam tajemství :-). Štítek s označením paliva, na které váš miláček jezdí.
  2. Soustřeďte se. Pokud vám do nádrže nejde zasunout tankovací pistole, ujistěte se, že jde o správnou.
  3. Tankujete-li z kanystru, používejte vždy jen palivo, u kterého jste si jisti na 100 %.

 

Zdroj: garáž.cz



Chraňte svůj palivový systém se spolehlivým aditivem, které u nás pořídíte: https://www.autobaterie-jinocany.cz/novinky/prisada-do-motorove-nafty---letni/