Milí zákazníci, ve státní svátek 8.5.2024 (středa) máme zavřeno. V tento den je uzavřena prodejna, neodesíláme zboží, přepravní firmy nedoručují. V prodejně máme otevřeno do úterý 7.5. a poté opět od čtvrtka 9.5., kdy vám rádi zboží vydáme nebo odešleme. Přivezte nám do Jinočan staré autobaterie, zaplatíme 16,50 Kč/ kg.

Pozor na mikrospánek

Spím či bdím?
To je, oč tu běží. 

Jeho příčinou není pouze únava a stres, ale hlavně monotónní činnost. Přichází zčistajasna, nejen v noci. Následky bývají fatální. Pojďme si projít pár zajímavostí o mikrospánku.

Návrh bez názvu - 2020-06-12T123632.305

Odborníci rozlišují dva druhy. Při prvním se nám únavou zavřou oči, na pár vteřin pak opravdu usneme. V druhém případě na pár vteřin ztrácíme vnímání s otevřenýma očima, přičemž okolí si toho ani nevšimne… V obou případech nevnímáme vůbec žádné vnější podněty - nevidíme, neslyšíme a to v rozmezí 3 - 15 vteřin. Pak se buď s velkým úlekem probudíme nebo přijde tvrdý spánek. 

Kdy ho očekávat?

Nejčastěji nás přepadá v noci, kdy je tělo zvyklé odpočívat. Na dlouhé cestě, nevyspalí, unavení a zbytek posádky auta spí.

Cítíte-li zvýšenou únavu a pálí vás oči, zbystřete. Řidič se škrábe, vrtí a protahuje a zívání vystřídá nehybnost a letargie. 

Anebo přijde při dlouhé cestě, kdy jste sice odpočatí a plní energie, ale po stovkách ujetých kilometrů, kdy se za okny nic moc neděje, na vás padne únava z monotónního řízení.

Návrh bez názvu - 2020-06-18T103442.908

Lze se ubránit?

Už jste to určitě mnohokrát slyšeli, před sezónou dovolených v Chorvatsku se v médiích téměř o ničem jiným nemluví. “Zastavte, protáhněte se, dejte si 20 minut pauzu, ideálně se v autě natáhněte a zdřímněte si.” Raději dříve než pozdě. Můžete totiž narazit na místa, kde nebude možné zastavit a do nejbližšího bezpečného bodu už nedojedete. A jedno velké pozor. Po prodělaném mikrospánku platí odpočinek dvojnásob. Může na vás totiž zaútočit opakovaně. Přerušte monotónní činnost, zastavte a na chvíli se věnujte něčemu jinému.

Poslouchejte svoje tělo a mozek. Dostanete signály, že je třeba zastavit. Myslete na pravidelné přestávky, nezapomínejte na občerstvení, dostatek čerstvého vzduchu nebo si povídejte se spolujezdcem. Tak zní rady odborníků.

Návrh bez názvu - 2020-06-18T103251.833

Asistent únavy nás sice varuje, ale mnozí jej ignorují. Ať už nám pomáhají chytré bezpečnostní systémy vyhodnocovat jízdní podněty nebo sledují řidiče kamery, vždy pamatujme na to, že auto řídíme my. 

Zdroj: Garáž.cz

 

Potřebujete vyměnit lékárničku? Tak si ji u nás přidejte k nákupu: https://www.autobaterie-jinocany.cz/ostatni/autolekarnicka-velikost-i/