Přivezte nám do Jinočan staré autobaterie, zaplatíme 15,50 Kč/ kg.

Bláto na silnici

Zase bláto?!

Vyjeli jste z myčky na silnici, kterou před vámi brázdil zabahněný traktor… k vzteku, že? K podzimním měsícům tahle situace tak nějak patří, protože zemědělci i stavaři mají napilno. 

Bláto

Zákon říká,
že “vozidla vjíždějící na pozemní komunikaci musí být předem očištěna tak, aby neznečišťovala pozemní komunikaci.”

To znamená, že zákon řidiči ukládá povinnost své auto očistit, aby z něj na silnici neodpadával žádný nepořádek. Jedná se hlavně o bláto na kolech a podvozku, ale také se může jednat o náklad, ze kterého můžou odpadávat kusy dřeva nebo štěrku. 

V praxi to často vypadá tak, že z pole řidič vjede přímo na silnici, zákon nezákon. Za ním se pak z opadaného bahna táhnou stopy dlouhé několik kilometrů. Když potom naprší, máme nejen špinavé auto, ale může také dojít k prověření našich řidičských schopností. A nejde jen o auta, pro motorkáře může být smyk na takovém marastu fatální.

Znečišťování silnice blátem se řadí mezi další chuťovky, které často na silnicích neradi zažíváme. Ať už je to bezdůvodná jízda v levém pruhu, nepoužívání blinkrů nebo bránění předjíždění.

 

Kdo se má starat?

Správu komunikací má pod sebou Ředitelství silnic a dálnic, které odpovídá za dálnice a silnice 1. třídy. Správa komunikací příslušného kraje odpovídá za silnice 2. a 3. třídy. Místní komunikace má na starost daný obecní úřad. 

Stížnosti bychom měli hlásit na odpovídající úřad, v případě ohrožení bezpečnosti a plynulosti provozu volejme rovnou policii. 

Bláto (1)

Jak se s blátem vypořádat?

Na uježděném, mokrém blátě se chovejte podobně jako na sněhu. I proto je na zimních pneumatikách označení M+S, tedy z angličtiny mud and snow = bláto a sníh. Přilnavost mokrého bláta se často přirovnává k namrzlému mostu nebo místu, které je v zimě celý den ve stínu. Upravte proto rychlost a vyvarujte se dupání na brzdu a trháním volantem, které by vás přivedlo akorát do smyku. Snažte se raději místem projet co nejplynuleji, s dostatečným odstupem od ostatních aut. Počítejte s delší brzdnou dráhou. 

Zdroj: garáž.cz

Bláto (4)

Užijte si podzimní kilometry s co nejmenší vrstvou bahna pod koly. Rádi vám pomůžeme třeba s přípravou vaší autobaterie na zimu.
Více najdete zde: https://www.autobaterie-jinocany.cz/testovani-autobaterii/