Během Velikonoc máme zavřeno v pátek 29.3. a v pondělí 1.4.2024. V tyto dny neposíláme zboží, prodejna je také uzavřena. Přivezte nám do Jinočan staré autobaterie, zaplatíme 15,50 Kč/ kg.

Severní vítr je krutý

Severní vítr je krutý!

Podle statistiky je přitom řidiči dost opomíjen. Kdo z nás si láme hlavu s tím, jestli po cestě bude foukat? Co by se tak mohlo stát?

Návrh bez názvu - 2020-08-26T101409.464

Chytrá a přesná definice pro úplnost: 

Vítr je vektor, který popisuje pohyb dané částice vzduchu v určitém místě atmosféry v daném čase. Je vyvolaný rozdílem tlaku vzduchu a rotací Země. Zajímá nás jeho směr, rychlost a ochlazovací účinek.

Návrh bez názvu - 2020-08-26T101338.010

Proč by nás měl zajímat?

Silný vítr s sebou nese podobné riziko jako sněhová vánice, náledí nebo hustá mlha. Může nás překvapit nečekaný poryv, spadlé větve nebo stromy na silnici.

Nejrizikovější prostory
jsou nekryté plochy a mosty. Tady cítíme silný boční vítr i v osobáku, natož když si za auto připojíme přívěs nebo obytňák. 

Návrh bez názvu - 2020-08-26T102030.499

Co nám okamžitě pomůže

  1. předvídavost. Pokud počítáme s tím, že při vjezdu na most můžeme vyjet ze závětří, přizpůsobíme tomu rychlost jízdy, tedy zpomalíme.
  2. Pozor na ostatní auta - ostatní řidiči nemusí být předvídaví a náhlý poryv větru je překvapí. Kamion nebo dodávka snadno vybočí ze svého směru. Problém může nastat především na rychlostních silnicích a dálnicích. 
  3.  Udržujte si větší odstup a zkraťte dobu souběžné jízdy na co nejnižší nutnou.
  4. Výjezd ze zákrytu za kamionem představuje další možné nebezpečí, kdy se do nás může opřít nečekaný poryv větru. Připravte se proto na rychlou akci volantem.
  5. Překážky na silnici. Popadané větve nebo dokonce stromy nás mohou překvapit během dne, natož v noci. Mysleme na to, že vždy bychom měli být schopni včas zastavit. Stokrát omílané jezděte tak rychle, abyste měli situaci pod kontrolou, je tu na místě.



Dobrá rada na závěr:

Kdo je připraven, není překvapen. Plnější nádrž, láhev s pitím a malá svačina vám mohou v koloně na dálnici přijít vhod. Vjedete-li do kolony, varujte ostatní řidiče výstražnými světly a nezapomeňte se správně zařadit, abyste nepřekáželi záchranářské uličce.

Pro případ, že byste někde uvízli, mějte v autě připraveno tažné zařízení: https://www.autobaterie-jinocany.cz/tazna-zarizeni/

Zdroj: wikipedia, garáž.cz