Přivezte nám do Jinočan staré autobaterie, zaplatíme 15,50 Kč/ kg.

Černý led

Není vidět, zato pocítit ho může mít velké následky. Auto se zabržděnými koly se stane neovladatelným a změní se v sáňky na silnici.
To dokáže černý led.

černý (1)

Neviditelný, často neočekávaný. 

Vzniká, když se na povrchu silnice vytvoří tenká vrstva vody, která zmrzne. Nejčastějším obdobím, kdy s ním můžeme počítat, jsou dny, kdy je přes den nad nulou, ale s tmou spadne i teplota pod bod mrazu. Je-li tou dobou na silnici vlhkost z deště, mlhy nebo roztátého sněhu, je na “zrcadlovou” ledovku zaděláno. Obzvlášť nebezpečné jsou nadjezdy a mosty, které můžou promrznout odspodu. Na pozoru se mějte i v údolích, kam slunce nesvítí a led nemůže roztát.


černý (2)

Nenechte se zmást

Vypadá jako mokrá silnice. Jenže, stačí, aby bylo pár stupňů pod nulou a co se zdá být mokré, je vlastně zledovatělé. Přes den se černý led leskne, ale za soumraku nebo ve tmě je třeba mít se na pozoru, protože od mokré silnice je k nerozeznání.

Tip zkušených
Přece jenom je tu něco, co nám může pomoct rozlišit, jestli se před námi nebezpečná ledovka nachází. Sledujte auta před sebou. Pokud je na silnici jen voda, uvidíte odstřik od pneumatik jejich aut. Pokud jedou po ledu, voda od kol nestříká. Další možností je, pokud je k tomu vhodná situace, kontrolovaně brzdy vyzkoušet. Hned poznáte, jak pneumatiky drží na silnici.

černý (4)
Jak se zachovat
když už se do nepříjemné situace dostaneme? Uberme. Pokračujme plynulou jízdou, zcela se vyhněme prudkému brzdění, šlapání na plyn a škubavým pohybům volantem. Snažte se nebezpečný úsek projet co nejelegantěji.
Dodržujte pravidla pro zvládnutí smyku. Vyšlápnout spojku, tím neutralizujeme hmotnost auta. Zapomeňte na brzdu. Opatrně s potřebnými lehkými kontra pohyby volantem proti smyku. Snadno se totiž přední kola chytí. Pokud jsou v tu chvíli vytočená do strany, rozhodí auto ještě víc.

Přejeme vám klidnou jízdu v zimních měsících. Podívejte se na náš eshop, možná se vám hodí některé z doplňků: https://www.autobaterie-jinocany.cz/autodoplnky-2/