Během Velikonoc máme zavřeno v pátek 29.3. a v pondělí 1.4.2024. V tyto dny neposíláme zboží, prodejna je také uzavřena. Přivezte nám do Jinočan staré autobaterie, zaplatíme 15,50 Kč/ kg.

Kde natankujete nejlevněji?

Kde by to mohlo být?
Za hranicemi. Polsko se v posledním týdnu stalo obrovským hitem pro nákup dočasně levných pohonných hmot.

ušettřete

Polská vláda na půl roku snížila DPH. U paliv na 8 % z původních 23 %, u potravin se snížená sazba 5 % dokonce úplně smazala. Od ledna je v Polsku snížená také spotřební dan.

Jaký je rozdíl?
Tankování u nás vyjde kolem 37 Kč za litr benzínu a zhruba 34 Kč za litr nafty. Za hranicemi republiky natankujete v rozmezí 29 - 31 Kč za litr. Ušetříte tím několik stovek na nádrži.

V příhraničních oblastech
se proto poslední dny tvoří fronty aut. Nejčastěji s českou, německou a slovenskou značkou. 

ušettřete (2)

Omezení
dovozu pohonných hmot do ČR je ze zákonem stanoveno na dovoz “pro osobní účely v běžných vestavěných nádržích vozidla, a mimo to navíc 20 litrů, aniž by musel být dokládán původ pohonných hmot některým z daňových dokladů.”

Při dovozu většího objemu vám nepostačí účtenka o tankování. Měli byste být schopni doložit daňový doklad, doklad o prodeji nebo o dopravě, zároveň doklady musí obsahovat účetní náležitosti. 

ušettřete (3)
Celníci
provádí aktivní kontroly dovozu paliv za pomocí rentgenu. Zjistí-li dovoz nad limit a nemáte u sebe potřebný doklad, můžete přijít jednak o pohonné hmoty, ale také může dojít k zabavení auta. Ve správním řízení vám pak bude doměřena daň. Kontroly probíhají u hranic kvůli velkému zájmu cizinců. V příhraničních oblastech jsou totiž nejen kolony aut, ale také narůstá počet lidí, kteří chodí tankovat do kanystrů pěšky. 

ušettřete (5)

 

Takže, máte-li Polsko za bukem, je výběr místa pro výlet asi jasný.
Šťastnou cestu, ať jedete kamkoliv. 
Zdroj: Akutálně,ČTK