Přivezte nám do Jinočan staré autobaterie, zaplatíme 15,50 Kč/ kg.

Proč auto hoří častěji v zimě?

Požár auta
nechceme zažít na vlastní kůži. Proč k němu dochází nejčastěji v zimě? A co v takovém případě dělat?

Proč (4)

 

V zimě je nejčastější příčinou požáru 
auta jeho technická závada. V chladných měsících je nejvíc zatěžovaná elektrosoustava, kdy používáme více spotřebičů najednou. Pokud jezdíte na pravidelné kontroly, mělo by to auto zvládnout. Nicméně, ať už po nehodě nebo při nechtěné návštěvě hlodavce pod kapotou, může dojít k odhalení kabeláže, která se pak dotkne karoserie a přeskočí jiskra.

Proto je vždy lepší s sebou v autě mít hasící sprej nebo přístroj, než pak litovat, že ho nemáte. Jeden kapesní, který se vám vejde i do přihrádky, pořídíte přímo u nás: https://www.autobaterie-jinocany.cz/ostatni/hasici-sprej-glaciaid-mg-400/

Je to ve vašich rukách!

Další nebezpečí může představit i autobaterie. 
Pokud je starší, bez kontroly, může být uvnitř poškozená a hrozí zkrat. Jak je na tom vaše autobaterie vám pomůžeme zjistit. Více zjistíte zde: https://www.autobaterie-jinocany.cz/vyber-autobaterie/

Speciální kapitolu tvoří únik tekutin. Naftu ucítíte, benzín tolik ne. Proto se pod auto občas sehněte a zjistěte, jestli vám z auta něco neodkapává. 

 Proč (6)

Když už hořet začne, pak:

  • se snažte zachránit sebe, spolucestující. Pokud je to možné, pak i mobil, abyste si mohli přivolat pomoc. Vykašlete se na dojíždění kamkoliv i s autem, které začne čoudit. 
  • Pokud je to možné a auto nehoří celé, podívejte se pod auto, jestli neteče hořící benzín. V takovém případě haste ze všeho nejdřív motor. Pamatujte přitom na pravidlo, NIKDY NEOTVÍRÁME CELOU KAPOTU! Nadzvedněte kryt jen pár centimetrů a hasicí směs pouštějte dovnitř malou škvírou. Při otevření celé kapoty byste způsobili komínový efekt.
  • Uhaste louži benzínu, pokud pod autem zůstala. 
  • Při požáru v interiéru postupujte škvírami odspoda. Buďte přitom opatrní na airbagy. Požár může splést čidla a airbag tak může kdykoli nečekaně vystřelit. 

 Proč (5)

Pár dobrých rad přímo od hasičů na závěr:

  1. Pokud se nám samotným podaří požár zdolat, volejme hasiče. Nikdy nevíme, kdy může dojít k opětovnému hoření.
  2. Pro pomoc s hašením zkuste zastavit nákladní auto nebo autobus. Musí vozit 6 kg hasicí přístroj. S ním budete mít větší šanci požár uhasit.